Fuzja Logo
0


NOWOŚCI

OLEJEK MARULA - eliksir

MARULA GOLD OIL 100%  TWARZ,CIAŁO,WŁOSY

NIERAFINOWANY,TŁOCZONY NA ZIMNO

OLEJEK Z DRZEWA SŁONI TO CUD NATURY

Intensywnie odbudowywuje,wygładza i wzmacnia włosy dzięki komórkom macierzystym i białkom olejowym rośliny Marula.

Głęboko odżywczy dla skóry,natychmiast nawilża,szybko się wchłania,wygładza drobne linie i zmarszczki,nadaje elastyczność i miękkość.

WŁAŚCIWOŚCI:rdukcja rozstępów,zmarszczek,łagodzące,zmiękczające,odżywcze-przywraca prawidłowe funkcje wraz z barierą ochronną skóry,nawilżające.

SPOSÓB UŻYCIA:nanieść bezpośrednio na skórę czy włosy lub stosować jako dodatek do olejków,kremów czy maseczek.

INGREDIENTS: Marula Oil

POCHODZENIE: INDIE

POJEMNOŚĆ: 10ml , 30ml

SUROWIEC KOSMETYCZNY

KWIAT LIPY

LIPA (Tilia) 

Cenimy ją za właściwości rozgrzewające i napotne.

Właściwości:

"Napar z lipy w kosmetyce jest używany jako środek przeciwzapalny, antyseptyczny, nawilżający i osłaniający, szczególnie przydatny w pielęgnowaniu i leczeniu skóry suchej, podrażnionej, z wypryskami. Poprzez zwiększanie uwodnienia skóry podnosi elastyczność i sprężystość skóry, zmniejsza łojotok i hamuje proces pękania i łuszczenia naskórka. Napar lipowy działa wybielająco na cerę. Płukanki w naparze lipowym zmniejszają suchość włosów, hamują powstawanie łupieżu suchego i zwiększają wytrzymałość włosów na uszkodzenia mechaniczne. Zmniejsza świąd skóry."*

"Liście i pędy lipy zawierają fenolokwasy, flawonoidy i glikozydy o działaniu moczopędnym, wzmacniającym naczynia krwionośne, przeciwzapalnym i antyseptycznym. Obniżają ciśnienie krwi."*

"Okłady na oczy z naparu lipowego polecam przy stanach zapalnych  spojówki i powiek, przy uczuciu suchości i piasku w oczach, przy zmęczeniu, obrzęku oczu oraz przy cieniach i workach pod oczami."*

"Doustnie przyjmować napar z kwiatów lipy przy chorobach przeziębieniowych, z objawami gorączki, nieżytu dróg oddechowych, ponadto przy nieżycie żołądka i jelit jako środek łagodzący podrażnienia i spazmolityczny. Dodatek syropu z malin i miodu do naparu lipowego wzmaga jego działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające."*

"Napar lipowy na mleku z miodem lipowym lub lawendowym ułatwia zasypianie. 1 szklankę takiego naparu spożyć przed snem."*

"Lipę można podawać dzieciom."*

*źródło: http://rozanski.li/ (Medycyna dawna i współczesna)

Sposób przygotowania:

1 łyżkę stołową kwiatów zalać 200ml wody o temp. ok. 95 stopni, parzyć 5 minut. Odcedzić i pić ok. 2 szklanki dziennie.

WAGA: 100g

AFRODYZJAK-Muira Puama

HERBATA MUIRA PUAMA

Charakterystyka:

  Naturalny afrodyzjak - Kora drzewa Muira Puama - południowoamerykańska roślina, jedno z najbardziej znanych ziół na potencję w krajach Ameryki Południowej i Łacińskiej, znany również pod nazwą drzewo potencji. Ziołowy afrodyzjak, wzmacniający doznania seksualne, poprawia libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. W odróżnieniu od środków chemicznych, działa dłużej i mocniej. Stosowany systematycznie podnosi libido.

Działanie potwierdzone badaniami klinicznymi*:

Badania kliniczne na grupie 262 pacjentów skarżących się na brak popędu seksualnego oraz zaburzenia wzwodu dwa tygodnie zażywali codziennie 1-1,5 grama ekstraktu Muira Puama (w proporcjach 4:1) 62% pacjentów zadeklarowało, że terapia ta była skuteczna i przyniosła znaczną poprawę.

*Badania wykonano w Instytucie Seksuologii w Paryżu pod nadzorem Dr. Jacquesa Waynberga, który jest jednym z autorytetów w dziedzinie badań seksuolgii.

Można stosować w połączeniu z innymi ziołami, między innymi żeń-szeniem, lapacho i catuabą oraz w postaci nalewki.

Właściwości Muira Puama:

Zwiększa skutecznie libido

Poprawia ukrwienie mózgu, stymuluje jego pracę.Wzmacnia siły witalne.Poprawia krążenie, obniża poziom 

cholesterolu.Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, przeciwreumatycznie

Wspomaga pamięć.Polecany w stanach wzmożonego napięcia nerwowego oraz depresji - działa antystresowo

Przeciwdziała zaburzeniom prostaty.Usuwa zmęczenie, poprawia koncentrację, rozjaśnia umysł, pobudza.

Pełny efekt działania uaktywnia się po ok. 20-35 min. od wypicia naparu (w zależności od organizmu)

Kobiety używają go do złagodzenia dolegliwości związanych z menstruacją oraz w okresie menopauzy

Sposób przygotowania:

napar/wywar:

Do 1 litra wrzącej wody wsypujemy 4 czubate łyżeczki zioła Muira Puama, gotujemy ok. 5min. Po tym czasie odstawiamy napar do nasiąknięcia na 15min. Napar gotowy jest do spożycia. Zaleca się wypijanie 1-2 szklanek przez okres 3 tygodni - codziennie, potem należy zrobić kilku tygodniową przerwę. Polecam również stosowanie w połączeniu z Catuabą.

Kwas Hialuronowy 3%

Prawdziwy lifting skóry

dogłębne nawilżenie, ujędrnienie i wygładzenie skóry

KWAS HIALURONOWY w żelu  3%
Skóra jak po zabiegu w salonie!!!

Unikalna mieszanka trzech różnych typów kwasu hialuronowego polecana do głębokich zmarszczek, zbudowana z kwasów małocząsteczkowych SLMW i LMW oraz kwasu HMW dla optymalnego nawilżenia skóry.  Kwas hialuronowy w tej postaci ma silne działanie odmładzające i nawilżające. Ze względu na silne właściwości regenerujące i ujędrniające polecany do skóry bardzo suchej i zniszczonej.

Dawniej kwas hialuronowy pozyskiwano z kogucich grzebieni, dziś jest uzyskiwany metodami biotechnologicznymi. 
Dzięki niemu skóra jest gładka i sprężysta. Niestety, ubywa go, gdy nam przybywa lat.

Skarb dla skóry

Kwas hialuronowy jest substancją niezwykle cenną dla naszego organizmu. Łączy z sobą włókna kolagenowe i elastylowe w skórze właściwej i wiąże cząsteczki wody, zapewniając nam gładkość skóry. Jeden gram kwasu hialuronowego może związać około 6 litrów wody. Ma on również zdolność minimalizowania stanu zapalnego i usuwania wolnych rodników. Z wiekiem jego ilość maleje, co prowadzi do powstawania zmarszczek.

Od dawna stosowany jest w medycynie, a w kosmetykach stanowi najbardziej wartościowy składnik nawilżający. Jako składnik kosmetyków kwas przyczynia się do odbudowy uszkodzonego naskórka, tworzy na skórze film ochronny zapobiegający utracie wilgoci, wygładzaujędrnia i poprawia elastyczność skóry. Naukowcy pracują nad tym, jak najskuteczniej wykorzystać ten eliksir młodości.

Kwas HA jest stosowany w medycynie, np. do leczenia ran i blizn. A to dlatego, że kwas hialuronowy stymuluje powstawanie komórek, a tym samym sprzyja migracji nowych komórek skóry i pobudza czynnik wzrostu w obszarach gdzie doszło do zranienia. Rezultaty są zaskakujące. Nawet bardzo. Ciężko gojące się blizny stają się mniej widoczne.

Czym jest HA?

Z chemicznego punktu widzenia kwas hialuronowy (oznaczany HA) jest to glikozoaminoglikan (rodzaj polisacharydu), wbrew nazwie nie jest kwasem a biopolimerem. Występuje we wszystkich organizmach żywych i należy do najliczniejszej grupy związków mających identyczną budowę chemiczną u bakterii i człowieka. Został wyizolowany 70 lat temu.

Nazwa „hialuronowy" ( z greckiego „hyalos"= szkło) pochodzi od wyglądu. Kwas ten ma bowiem postać bezbarwnej, przezroczystej, szklistej cieczy o konsystencji żelu. Współcześnie pozyskuje się go syntetycznie metodami biotechnologicznymi. Wytwarzają go specjalnie dobrane szczepy bakterii hodowane na odpowiedniej pożywce.

Zastosowanie

Należy pamiętać , że 3% jest to maksymalne kosmetyczne stężenie kwasu hialuronowego, dlatego najepiej łączyć go przed nałożeniem z naturalanymi olejkami. Efekt jest widoczny już po pierwszym zastosowaniu. Działa natychmiast jak serum mocno ujędrniające i nawilżające skóre. Szybko się wchłania, napina i wygładza twarz, szyję, dekolt.

Kwas, który oferujemy jest do stosowania zewnętrznego na skórę. 

Polecam kwas hialuronowy stosować:

- jako dodatek do maseczek z glinką - 1-2 krople kwasu dodać do maseczki, wymieszać nałożyć na twarz na min. 5minut

- jako dodatek do olejków do twarzy, ciała kremów i balsamów, w zależności od potrzeb dodać 2-4 kropli kwasu i wymieszać na dłoni,  wmasować najlepiej w mokrą skórę, celem lepszej absorpcji żelu, w stężeniu nie więcej niż ok. 25% udziału w kosmetyku, przy wyższym stężeniu kwas hialuronowy tworzy film na skórze.

- jako serum do włosów - do olejku, balsamu do włosów dodać ok. 10 kropli kwasu, wymieszać, nałożyć na zniszczone partie włosów, na kilka godzin przed myciem


Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Najlepiej w lodówce w temp. 4 - 10 st. C.


Bezpieczeństwo

HA jest substancją biozgodną, nie wywołuje żadnej niekorzystnej reakcji po zastosowaniu - podrażnień, alergii, zaczerwienienia, pieczenia. Odczyn pH kwasu hialuronowego wynosi 6,0 do 7,5.

Produkty z kwasem hialuronowym można bezpiecznie stosować zimą, ponieważ, w przeciwieństwie do kremów, w których czynnikiem nawilżającym jest woda, nie wywołują rozszerzania naczyń krwionośnych.

POJEMNOŚĆ: 10ml , 30ml 

SUROWIEC KOSMETYCZNY

 

 

DRZEWO HERBACIANE 100%

Naturalny olejek eteryczny 100%

WŁAŚCIWOŚCI:GRZYBOBÓJCZY,BAKTERIOBÓJCZY,WIRUSOBÓJCZY,IMMUNOTROPOWY.

INGREDIENTS:Melaleuca Alternifolia Oil

PRZECHOWYWAĆ W CHŁODNYM I CIEMNYM MIEJSCU.

NIE STOSOWAĆ BEZ ROZCIEŃCZANIA NA SKÓRĘ.

POJEMNOŚĆ: 10ml

SUROWIEC KOSMETYCZNY

GUAM

W 100% naturalne,czarne błoto mineralne z Morza Martwego o właściwościach pielęgnacyjnych,terapeutycznych,silnie ujędrniających i oczyszczających.Działa przy trądziku,łuszczycy,egzemie,bólach i napięciach mięśni.Minerały przenikają głęboko do warstw skóry, oczyszczają ją i usuwają obumarłe komórki naskórka.

Sposób użycia: Na wybrane partie ciała, nakładamy cienką warstwę błota i pozostawiamy na ok. 15-20minut. W celu wzmocnienia działania, ciało można owinąć folią, uzyskujemy wówczas lepszy efekt wyszczuplający. Następnie spłukujemy błoto ciepłą wodą, dokładnie myjemy naturalnym mydłem lub żelem, wykonujemy na przemian ciepły i zimny prysznic, po czym osuszamy skórę ręcznikiem. Następnie wykonujemy masaż ciała z użyciem olejku, np.  z alg, makadamia czy awokado.Błoto można nakładać na twarz, omijając okolice oczu, ust, otworów nosowych. 

Nie powinno podrażniać. W przypadku osób z wrażliwą skórą zalecamy pierwsze nałożenie błota wykonać na niewielki fragment twarzy.

Uwaga! Pieczenie i zaczerwienienie skóry po użyciu błota są reakcją normalną. W jego składzie znajdzuje sie bowiem sól z Morza Martwego.

INGREDIENTS:Maris Limus(Dead Sea Mud)           

KRAJ POCHODZENIA:IZRAEL            Waga:300g        

GLINKA ZIELONA

Oczyszcza skórę z toksyn,
wygładza, ujędrnia, likwiduje przebarwienia

Najlepsza do skóry tłustej i mieszanej!

Glinka w tradycji beduińskiej od stuleci stosowana była do oczyszczania włosów, twarzy i ciała. 
Współcześnie stosowana jest w zabiegach SPA w ekskluzywnych ośrodkach na całym świecie, w kosmetyce  w farmakologii, dermatologii.

Glinka zielona Montmorillonite pochodząc głównie z południa Francji, nazwę zawdzięcza jednemu z tamtych regionów, gdzie została odkryta. 
Historia glinki zaczyna się w skałach krzemionkowo-aluminiowych, skąd jest wydobywana. Posiada około 20 różnych soli mineralnych istotnych dla organizmu, takich jak: krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, sód i inne oraz cały szereg mikroelementów i pierwiastków śladowych: selen, molibden, cynk.

Montmorillonite wygrzewana na słońcu przez 260 dni w basenie Morza Śródziemnego jest wyjątkowo bogata w magnez, a także krzem, selen, mangan, fosfor, dolomit, potas, pierwiastki tak niezbędne dla naszego zdrowia. 

Zdolność do remineralizacji cery to dla glinki Montmorillonite aż 70 %. Zawdzięcza to wysokiej zdolność do wymiany kationów. 

Montmorillonite jest drobno mielona, zawiera więcej niż inne glinki zielone drogocennych pierwiastków , takich jak magnez, krzem, tlenki minerałów, potas, dolomit, mangan, fosfor, miedź, selen.

Glinka jest znana ze swoich właściwości zabliźniających, regenerujących i oczyszczających.

Trwale poprawia kondycję skóry: ujędrnia, działa ściągająco, zwęża pory, poprawia krążenie i tonizuje.

 W połączeniu z wodą glinka zielona to najlepsza maseczka dla skóry tłustej, mieszanej, skłonnej do wyprysków, zanieczyszczonej, szarej, pozbawionej blasku.

Skład mineralny glinki:

Krzemionka (SiO2) 55,47% 
Tlenek glinu (Al2O3) 18,64%

Tlenek żelaza (Fe2O3) 6,35%Tlenek magnezu (MgO) 4,01%

 

Tlenek potasu (K2O) 3,66%

Tlenek manganu (MnO) 0,15%

Tlenek wapnia (CaO) 1,93%

sód (Na2O) 1,10%

 

Glinka ma szerokie zastosowanie może być używana jako mydło, szampon, maseczka na twarz i ciało oraz peeling drobnoziarnisty

Działanie glinki  polega na absorpcji zanieczyszczeń - nie jest ona w żaden sposób agresywna dla skóry, włosów, czy śluzówki.

 

Stosowanie:

Maseczki na twarz i ciało:

Należy wymieszać pożądaną ilość glinki z małą ilością wody, do uzyskania papki. Papka musi być dość gęsta. Następnie nałożyć na skórę i pozostawić na twarzy 10-15 mniut, na ciele ok. 20 minut. Na maseczkę, na twarzy można położyć wilgotną chusteczkę, żeby nie wyschła zbyt szybko.
Zamiast wody można do sporządzenia maseczki użyć herbaty ziołowej. Do maseczki można dodać sok z ogórka, miód, sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego. Taka maseczka jest szczególnie korzystna dla cery tłustej i trądzikowej. Po zabiegu należy posmarować twarz olejkiem z czarnuszki lub arganowym, a ciało jednym z naturalnych maseł.

UWAGA: Maseczka podczas wysychania ściąga skórę, dlatego aby uniknąć po jej zmyciu podrażnionej i zaczerwienionej cery zwilżaj twarz podczas schnięcia wodą lub hydrolatem kwiatowym. Podrażnienie i ściągnięcie ustępuje po kilku minutach po zmyciu maski. Nie jest to działanie niekorzystne na skórę, to tylko wynik wysychania naturalnej glinki. Do przygotowania maseczek nie używać żadnych metalowych przedmiotów: kubków, misek, łyżeczek.

Dla cery dojrzałej i suchej korzystne jest zmieszanie glinki zielonej z kilkoma kroplami olejku naturalnego, np. z dzikiej róży czy arganowym

Kuracja antycellulitowa: wymieszać 3-4 łyżeczki glinki z wodą i nałożyć na uda, pośladki, brzuch, owinąć folią, a następnie ręcznikiem. Maskę pozostawić na ciele ok. 40 min.
Po takiej kuracji polecamy wmasować olejek z alg.

Kąpiele:
Wsypać pół szklanki glinki do wanny z ciepłą wodą. Zanurzyć ciało w kąpieli na ok. 20minut. Po czym nie należy wycierać skóry ręcznikiem, tylko delikatnie się nim owinąć i położyć pod kołdrą 


Mycie włosów:
Zmieszać glinkę z wodą do uzyskania konsystencji pasty. Pastę nanieść na włosy oraz skórę głowy i dobrze masować przez kilka minut. Po czym włosy spłukać wodą.

Tego typu zabiegi zapobiegają przetłuszczaniu się włosów.

Ciepłe okłady:
Pastą jak na maseczkę smarować chore miejsce (stawy, mięśnie, gardło, czoło, ucho itd.), następnie owinąć je mokrym, ciepłym ręcznikiem. 

Położenie na okładzie termoforu wzmaga działanie okładu. Taki okład stosować 2 razy dziennie przez ok. 30 minut.

Płukanki:
Przy bólach gardła, zapaleniu migdałów czy anginie łyżeczkę glinki rozpuścić w szklance ciepłej wody lub herbaty szałwiowej. 


Przy przyrządzaniu maseczek i napojów mineralnych z glinką zieloną bardzo ważne jest, by nie używać żadnych metalowych przedmiotów (łyżek, kubków).

Po zabiegu z glinką zieloną zastosować na skórę twarzy olej Marula lub olej Jojoba.

GLINKA CZERWONA

Czysta Glinka Czerwona

100% naturalna
do maseczek na trądzik, skórę mieszaną i wrażliwą


Glinka czerwona jest 100% produktem naturalnym, wydobywanym z rejonów Francji w  postaci twardych kamieni. W kolejnym etapie jest suszona, poddawana obróbce i rozdrabniana. 
Jest bardzo bogata w krzem, żelazo, mangan, potas i tytan. 

Dobrze wpływa na cerę tłustą i mieszaną, a jednocześnie wrażliwą. Doskonale oczyszcza i napina skórę, jednocześnie cera po maseczce z glinki jest gładka. 
Glinka czerwona jest najczęściej stosowana w przypadkach łagodzenia objawów trądziku różowatego. Po systematycznym nakłdaniu maseczek, skóra staje się wyraźnie zdrowsza, objawy trądzikowe są mniej widoczne, cera nabiera jednolitego kolorytu. Jej regularne stosowanie może dodatkowo wywołać efekt delikatnie opalonej skóry.

Systematyczne nakładanie  maseczek z glinki czerwonej zapewnia uszczelnienie naczyń krwionośnych i zapobiega ich pękaniu. Jest polecana nie tylko do twarzy, ale również do głębokiego peelingu ciała. Po zastosowaniu maski, skóra znacznie lepiej chłonie składniki odżywcze z olejków i maseł. 

Czerwona glinka jest przeznaczona również dla cer, które są wrażliwe i skłonne do zmian alergicznych. 


Stosowanie:

Maseczki na twarz i ciało:

Należy wymieszać pożądaną ilość glinki z małą ilością wody, do uzyskania papki. Papka musi być dość gęsta. Następnie nałożyć glinkę na skórę i pozostawić na twarzy 10-15 minut, na ciele ok. 20 minut. Na maseczkę, na twarzy można położyć wilgotną chusteczkę, żeby nie wyschła zbyt szybko.
Zamiast wody można do sporządzenia maseczki użyć wody kwiatowej. Do maseczki można dodać kilka kropli olejku z czarnego kminu lub zastosować ten olejek na twarz po zmyciu maski.
Taki zabieg jest szczególnie korzystny dla trądzikowej, zanieczyszczonej, z wypryskami.
Dla cery dojrzałej i suchej korzystne jest zmieszanie glinki różowej z kilkoma kroplami olejku arganowego, z róży damasceńskiej lub z dzikiej róży.

UWAGA: Maseczka podczas wysychania ściąga skórę, dlatego aby uniknąć po jej zmyciu podrażnionej i zaczerwienionej cery zwilżaj twarz podczas schnięcia wodą lub hydrolatem kwiatowym. Podrażnienie i ściągnięcie ustępuje po kilku minutach po zmyciu maski. Nie jest to działanie niekorzystne na skórę, to tylko wynik wysychania naturalnej glinki. Do przygotowania maseczek nie używać żadnych metalowych przedmiotów: kubków, misek, łyżeczek.


Kąpiele:
Wsypać pół szklanki glinki do wanny z ciepłą wodą. Zanurzyć ciało w kąpieli na ok. 20minut. Po czym nie należy wycierać skóry ręcznikiem, tylko deliktanie się nim owinąć i położyć pod kołdrą 


Mycie włosów:
Zmieszać glinkę z wodą do uzyskania konsystencji pasty. Pastę nanieść na włosy oraz skórę głowy i dobrze masować przez kilka minut. Po czym włosy spłukać wodą.

Tego typu zabiegi dobrze oczyszczają i wzmacniają skórę głowy oraz włosy.

 

GLINKA RÓŻOWA

Oczyszcza skórę, pobudza limfę, wygładza

Najlepsza do skóry mieszanej, delikatnej i naczyniowej


Glinka Różowa pochodzi z południa Francji, jest mieszanką delikatnej glinki białej i czerwonej w  odpowiednich proporcjach. 
Drobno zmielona, idealnie nadaje się do prostych maseczek do twarzy oraz ciała. 
Jest również doskonała do pilingu drobnoziarnistego, np. z dodatkiem kilku kropel naturalnego olejku (z alg, makadamia)

Glinka Różowa podobnie jak pozostałe glinki jest skarbnicą minerałów i pierwiastków takich jak:


Krzem 47,40%
Aluminium 20,00%
Żelazo 4,10%
Potas 1,10%
pozostałe sole 26,90%

Glinka Różowa  jest bardzo delikatna. Idealna do skóry normalnej, mieszanej, ale również do cery naczyniowej i wrażliwej.
Ma właściwości wygładzające, ściągające i zabliźniające. Dezynfekuje skórę, absorbuje tłuszcz, zmiejsza wydzielanie sebum, wzmacnia naczynka.

Koi i wygładza, skóra po jej użyciu zdecydowanie lepiej chłonie naturalne składniki olejków czy kremów.

Stosowanie:

Maseczki na twarz i ciało:

Należy wymieszać pożądaną ilość glinki z małą ilością wody, do uzyskania papki. Papka musi być dość gęsta. Następnie nałożyć glinkę na skórę i pozostawić na twarzy 10-15 mniut, na ciele ok. 20 minut. Na maseczkę, na twarzy można położyć wilgotną chusteczkę, żeby nie wyschła zbyt szybko.

Zamiast wody można do sporządzenia maseczki użyć wody kwiatowej. Do maseczki można dodać kilka kropli olejku z dzikiej róży. Taka maseczka jest szczególnie korzystna dla cery wrażliwej, naczyniowej ze zmarszczkami.

Dla cery dojrzałej i suchej korzystne jest zmieszanie glinki różowej z kilkoma kroplami olejku z róży damasceńskiej.

UWAGA: Maseczka podczas wysychania ściąga skórę, dlatego aby uniknąć po jej zmyciu podrażnionej i zaczerwienionej cery zwilżaj twarz podczas schnięcia wodą lub hydrolatem kwiatowym. Podrażnienie i ściągnięcie ustępuje po kilku minutach po zmyciu maski. Nie jest to działanie niekorzystne na skórę, to tylko wynik wysychania naturalnej glinki. Do przygotowania maseczek nie używać żadnych metalowych przedmiotów: kubków, misek, łyżeczek.

Kąpiele:
Wsypać pół szklanki glinki do wanny z ciepłą wodą. Zanurzyć ciało w kąpieli na ok. 20minut. Po czym nie należy wycierać skóry ręcznikiem, tylko delikatnie się nim owinąć i położyć pod kołdrą 


Mycie włosów:
Zmieszać glinkę z wodą do uzyskania konsystencji pasty. Pastę nanieść na włosy oraz skórę głowy i dobrze masować przez kilka minut. Po czym włosy spłukać wodą.

Tego typu zabiegi dobrze oczyszczają skórę głowy i włosy.

 

Skład : mieszanina 100% glinki czerwonej i białej